Er zijn verschillende manieren om uw eigen website te maken. De gemakkelijkste manier waarop je toch nog heel wat vrijheid hebt om redelijk complexe en volledig websites op te bouwen. Is door het gebruik van een CMS (Content Management System). Er zijn verschillende CMS systemen beschikbaar op de markt: Joomla, DotNetNuke, Wordpress, Drupal, Typo3, Magento en nog vele andere.

 

Vandaag richt ik mij alleen op de CMS systemen die wij ook volledig ondersteunen via onze support afdeling. Hiervan geef ik een kort overzicht en de pro en contra’s van elk CMS systeem. Indien u dit aanvraagt bij ons support departement installeren wij één van deze CMS systemen ook gratis op uw hosting pakket, zo kan u snel van start met het aanmaken van uw website.

 

De 3 CMS systemen die worden overlopen zijn: Joomla, DotNetNuke en Magento.

 

 

We starten met één belangrijke vraag: Wat is een CMS systeem?

Een CMS systeem splitst de programma code en de inhoud van de website van elkaar. Zo kan u de inhoud van de website gemakkelijk veranderen zonder dat u in de programma code moet. Het bewerken van uw pagina’s gebeurt op eenzelfde manier als het aanmaken van een Word document. Zo kan u tekst aanpassen of in het vet zetten, of u kan foto’s opladen vanaf uw pc en invoegen op een pagina. Een CMS is dus heel handig als u zelf pagina’s wilt kunnen aanpassen. Het ontwerp of webdesign van uw website staat los van de inhoud van uw website. Uw website design kan u dus appart installeren en het heeft geen invloed op de al aangemaakte pagina's, zo kan u na een paar jaar een nieuwe ontwerp implementeren zoder dat u alle gegevens opnieuw moet gaan over typen.

 

Joomla CMS

Het Joomla CMS is een op linux draaiend CMS systeem. Het gebruikt PHP als source code en MySQL als database systeem. Joomla is een zeer uitgebreid CMS systeem dat tevens volledig in het Nederlands beschikbaar is. U kan gemakkelijk additionele site templates installeren zodat u uw website een unieke look kunt gegeven. Deze website templates kan u gratis of tegen betaling downloaden van verschillende websites. Ook kan u het Joomla CMS uitbreiden met verschillende modules zodat u extra functionaliteit heeft. Zo kan u fotoalbums, gastenboeken, en nog veel meer (gratis) downloaden en installeren. Dit is naar mijn idee het meest gebruiksvriendelijke CMS dat vandaag beschikbaar is op de markt, ideaal voor kleine websites.

 

Voordelen:

 • Gebruiksvriendelijk met een korte leer curve
 • Zoekmachine Vriendelijke URL’s
 • Snelle Linux omgeving
 • Veel gratis modules beschikbaar zodat je gemakkelijk kan uitbreiden

 

Nadelen:

 • Geen ingebouwde meertalen support (wel via een extra module)

 

Hulpbronnen:

 

DotNetNuke CMS

Het DotNetNuke CMS is een op windows .NET gebaseerd CMS systeem en gebruikt het Microsoft .NET platform en MS SQL Server als database. DotNetNuke kan zoals joomla gemakkelijk uitgebreid worden door het installeren van extra modules, deze modules zijn veelal gratis verkrijgbaar. Ook voor DotNetNuke kan u website template gratis of tegen betaling downloaden zodat u een eigen ontwerp kan opbouwen. De .NET omgeving is voor de meeste programmeurs toegankelijker zodat je gemakkelijker maatwerk kan toepassen op de website. DotNetNuke websites zien wij dan vooral ook terug komen bij grotere website die maatwerk modules willen integreren op de website, of hun website willen integreren in hun back-office systeem.

 

Voordelen:

 • Gebruiksvriendelijk met een korte leer curve
 • Ingebouwde meertalen support
 • Veel gratis modules beschikbaar zodat je gemakkelijk kan uitbreiden
 • Makkelijker maatwerk integreren door de .NET omgeving

 

Nadelen:

 • Geen zoekmachine vriendelijke URL’s
 • .NET framework kan de website soms vertragen, zelfs op de krachtigste servers.

 

Hulpbronnen:

 

 

Magento e-Commerce CMS

Het Magento e-Commerce CMS is een op Linux gebaseerd e-Commerce systeem. Een e-Commerce systeem wordt gebruikt voor het opbouwen van webshops, een webshop is een website waarin u producten te koop wilt aanbieden. Magento is zoals Joomla een op Linux gebaseerd systeem en gebruikt PHP als source code en MySQL als database systeem. Magento bevat zowat alle e-commerce functionaliteiten die u ooit zal wensen, product categorieën, layer navigation, stock beheer. Natuurlijk kan je het Magento systeem ook uitbreiden met verschillende modules zodat u nog meer functionaliteit kan creëren. Ook hier kan u gemakkelijk site templates installeren zodat u uw website een unieke look kunt gegeven. Met Magento kan u ook online betalingen afhandelen via PayPal, VISA, iDeal,... en uw administratief process zoals facturatie en leverbonnen automatiseren.

 

Voordelen:

 • Gebruiksvriendelijk maar een grotere leer curve dan de andere CMS systemen.
 • Ingebouwde meertalen support
 • Veel gratis modules beschikbaar zodat je gemakkelijk kan uitbreiden

 

Nadelen:

 • Veel configuratie nodig op een nieuwe installatie
 • Upgraden naar een nieuwe versie kan soms complex zijn

 

Hulpbronnen:

 

Indien u vragen hebt over één van deze CMS systemen, of u wenst ondersteuning op uw hosting pakket bij het aanmaken of configureren van één van deze CMS systemen, contacteer dan onze support afdeling, wij helpen u graag verder.